De Trial

De Stuiker Trial is een wedstrijd worden voor herders met hond in de discipline schapendrijven.

 

Op zaterdag 19 mei wordt er HET ZWARTE SCHAAP TRIAL gehouden. Het doel is 5 zwarte schapen pennen tesamen met 10 witte schapen.

In totaal zullen 50-tal schapen aanwezig zijn op het veld waaruit 5 zwarte en 10 witte schapen geselecteerd moeten worden.
De bedoeling is zijn om de schapen te splitsen in het open veld, op minimaal 5 meter afstand van de hekken. Dus tegen de hekken afsplitsen is niet toegestaan en ook de schapen en/of hond aanraken is niet toegestaan.
Iedere deelnemer krijgt een half uur de tijd om de overige witte schaapjes samen met de hond uit de kudde te halen tot dat er 5 zwarte en 10 witte schapen over zijn. De witte schapen mogen afgevoerd worden naar het afvoerveld waarbij het hek van het afvoerveld open moet blijven staan. Het voordeel daarvan is dat de afgesplitste schapen zelfstandig naar die wei zullen willen lopen, het nadeel is dat de zwarte dat ook graag willen...
Aan het eind moeten het groepje zwarte en witte schapen in de pen worden gedaan. Degene die deze opdracht het snelst afrond is de winnaar, en wanneer niemand slaagt, is dat degene die het dichtst bij het gewenste resultaat zit.

Deze wedstrijd is open voor alle rassen.

 

Op zondag 20 mei wordt een klasse 1 single Collecting Style gehouden: Eén herder met één hond moet vier schaapjes over het terrein leiden in een Engels Parcours. Het Engels Parcours staat hieronder getekend. Mogelijk komt er nog een extra onderdeel bij, denk bv aan het maltezer kruis of pennen in een trailer.

 

Op maandag 21 mei wordt een klasse 1 traditionele stijl voor alle hondenrassen (geschikt voor hoederswerk) met uitzondering van Border Collies gehouden. De herder met zijn hond leidt tien schaapjes over het terrein volgens een aangepast parcours. Voorbeeld van zo'n parcours staat hieronder.

 

De trial zal samenvallen met het Heikantse Stuikerfeest dat bestaat uit o.a. een rommelmarkt, kunstpresentatie in de parochiekerk, een dikke bandenrace etc. In het kader van oude ambachten waar het schapendrijven onder valt, willen we het evenement verder aankleden met andere ambachten zoals wolbewerking, oude (vergeten) groenten en planten, volksmuziek, oude kookkunst, bierbrouwen, vlasbewerking, glasblazen etc.

 

Datum: 19, 20, 21 mei 2018 (pinksterweekend)

Inschrijving via stuikertrial@hondenschool-heikant.nl

Kosten per dag:

wedstrijd zwarte schapen splitsen (1 run, inschrijfgeld € 17,00)
wedstrijd collecting style met Border collies Engels parcours (2 runs op 1 dag, inschrijfgeld € 26,00)
wedstrijd traditional style. Niveau is klasse 2 (2 runs op 1 dag, inschrijfgeld € 26,00 (niet voor Border collies))

 

Voorwaarden: Er moet voldoende controle zijn over de hond.

Parcour: Engels parcours klasse 1 voor de Border Collies en een aangepast parcours voor de Traditioneel.

Keurmeesters :

19 mei 2018: Frits Dorka

20 mei 2018: René Overklift

21 mei 2018: André Proost

 

De Trial voor de Border Collies wordt gelopen volgens de regels van de ISDS. Het is echter wel toegestaan om mee te lopen en te helpen daar waar nodig is.

De Trial voor de Herdershonden wordt gelopen volgens de regels van de FCI. Aangezien het een particuliere wedstrijd is wordt er niet met logboekjes gewerkt. Het is dus geen HWT.

 

Niet toegestaan tijdens alle runs en heeft een diskwalificatie tot gevolg:

Schapen of hond aanraken tijdens de run tenzij anders vermeld.

Grippen: hond bijt schaap.

Schaap of hond verlaat het veld tijdens de run.

 

Het veld:

De trial op 20 mei voor de Border Collies wordt gelopen volgens een Engels Parcours met 4 schapen:

a)    Outrun: Vanuit de start wordt de hond weggestuurd om de schapen heen danwel linksom, danwel rechtsom. De afstand is ongeveer 85 meter vanaf de paal tot de schapen.

a)    Lift: Zodra de hond achter de schapen is wordt er druk uitgeoefend om de schapen in de richting van de handler in beweging te zetten.

b)    Fetch: De schapen moeten in een rechte lijn, tussen de middelste hekjes door, naar de handler worden gebracht.

c)    Drive: Bij de handler aangekomen begint de Drive. De schapen gaan danwel links danwel rechts rond de handler, dit wordt vooraf aangegeven door de jury. De schapen worden richting de buitenste hekjes gedreven en alle schapen moeten daar doorheen.

d)    Cross-Drive: Dan dwars over het veld naar de andere buitenste hekjes, de Cross-Drive, en ook daar moeten alle schapen doorheen. Daarna worden de schapen naar de ring bij de handler gebracht.

e)    Shedden: In de ring moeten de schapen gesplitst worden in 2 x 2 schapen. Lukt dit nog niet dan mag men met aftrek van punten een schaap aanraken.

f)     Pennen: Als laatste moeten de schapen in de pen gezet worden en het deurtje wordt gesloten. Hier eindigd de trial.


Als laatste (niet meer voor punten) worden de schapen naar de afvoer-pen gebracht worden zodat er voor de volgende combinatie 4 nieuwe schapen gereed gezet kunnen worden.

Onder aftrek van punten is toegestaan:

Meelopen met de schapen:
    - Helpen met de outrun
    - Meelopen op 12 uur (schapen lopen achter de handler en worden voortgedreven door de hond)
    - Meelopen op 6 uur (handler en hond lopen achter de schapen aan)
    - Meelopen op 3 uur of 9 uur (hond loopt achter de schapen aan en handler loopt naast de schapen aan de binnenkant van het parcours mee)
Een schaap aanraken ipv shedden (splitsen).

 

Een beheerste run met meelopen zal beter gewaardeerd worden dan een onbeheerste run waarbij de handler bij de paal blijft staan.

 

Op de Traditioneel op 21 mei voor alle overige rassen wordt het onderstaande parcours gelopen: